SKÖTSELRÅD OCH METALLER

Acostias smycken består av en kärna tillverkad av äkta sterling silver. Silvret är sedan pläterat med 18 karats guld och/eller vit rhodium. Alla smycken är handgjorda, därför kan små variationer förekomma smyckena emellan. Men det är ju också variationerna som ger dem en personlig prägel och gör dem unika!

Använd gärna dina smycken ofta, men tänk på att äkta metaller påverkas och nöts ner över tid. Detta är en oundviklig process då äkta metall och pläteringar reagerar mot syre, vilket gör att de oxiderar (förmörkas) och slits. För att förhindra onödigt slitage bör smyckena undvika kontakt med fukt/vatten och då speciellt saltvatten. Var även försiktig med kemikalier eftersom de sliter hårt på metallerna. I möjlig mån undvik kontakt med nagellack, hårspray, parfym m.m. Så ta gärna på smyckena efter att du sminkat klart dig/parfymerat dig/fixat håret!

Var också noga med att bara använda hårnålarna och andra hårsmycken när håret är helt torrt! Metallen kan lätt bli missfärgad om man sticker ner den i ett fuktigt hår som inte torkat helt. 

ANVÄNDANDE

Tyvärr påverkas även metallen av själva användandet. Vi människor avsöndrar en del oljor och ämnen som nöter på metaller - speciellt när vi sover och svettas. 

Ta gärna av dig dina smycken när du går till sängs, solar, tränar etc. Eller när du utför aktiviteter som kan repa smyckets yta; så som trädgårdsarbete, hantverk etc. Använd dina smycken med sunt förnuft helt enkelt!


RENGÖRING

Tänk även på att rengöra smyckena varsamt då även smyckesrengöring och putsdukar påverkar smyckets plätering. Följ alltid instruktionerna noggrant om du använder dig av smyckesrengöring. För en mer skonsam tvätt kan du rengöra dina smycken med varmt vatten, en droppe milt diskmedel och en mjuk trasa. Men kom ihåg att gnuggande nöter på ytan.  

Förvara dina smycken på ett mjukt underlag, så som i en smyckesask, försök även att förvara smyckets olika delar separerade så att de inte ligger och skaver på varandra.

Viktigt är också att alltid förvara sina smycken på en plats där små barn inte kan nå dem!

 

OXIDERAT SILVER

På vissa smycken från Acostia förekommer oxiderat silver. Även detta förmörkade silver är känsligt för viss typ av rengöring; så som smyckesrengöring, putsdukar och kemikalier etc. Behandla även dessa detaljer varsamt, även om de ser robusta och tåliga ut, då oxideringen är ett ytskikt som kan nötas bort.

 

KEDJOR

Acostias kedjor är liksom de övriga smyckena gjorda i äkta silver, pläterade i guld och vit rhodium. Kedjorna tål dagligt slitage i form av konstant användning men du bör vara vaksam så att du inte fastnar i något, då kedjan kan gå av. Även kedjornas plätering nöts ned över tid. En process som påverkas av användandet och vilken hudtyp bäraren har. (Olika hudtyper avsöndrar olika mycket kemikalier).

  

METALLER

SILVER (925) – Sterlingsilver är en legering som består av 92,5 % silver. Resten är i huvudsak koppar. I sitt renaste tillstånd är silver så mjukt att man inte kan använda det i smyckestillverkning. Därför använder man sig av en legering med annan metall, vanligtvis koppar, för att förstärka silvret. 

PALLADIUM - Mellan silvret och pläteringen ligger även ett lager av palladium som fungerar som barriär mellan kärna och plätering. Lagret av palladium gör att ingen koppar läcker från kärnan upp i pläteringen och således missfärgar den. 

 GULD – Acostia använder 18k guld, då rent guld på 24k är mjukare och lättare repas samt tappar formen. 18k guld är 75% rent guld och består till 25% av annan metall. De övriga beståndsdelarna i guldsmyckena kan till exempel vara koppar, silver, palladium, zink eller nickel.

VIT RHODIUM – Vi har valt att använda vit rhodium istället för vitt guld då metallen är helt nickelfri och därigenom hypoallergenisk. Det är en silvervit och glänsande metall som dessutom är mycket hård, vilket gör den motståndskraftig mot oxidation (förmörkning) och repor.

OXIDERAT SILVER – I vissa kollektioner används oxiderat silver som alltså är sterling silver (925) som oxiderats. Silvret har då på kemisk väg tvingats att oxidera i förtid och svartnat.